Save the Earth, it's the only planet with herbs.

Boost je immuunsysteem

Gepubliceerd op 9 februari 2021 om 13:11

Zwarte aalbes A.K.A Ribes Nigrum

 

Sinds vorig jaar februari kijk ik al uit naar dit moment. Het moment dat we de zwarte aalbessen weer mogen snoeien. Wat is daar zo bijzonder aan zul je denken. Ten eerste vind ik het snoeien een ontzettend ontspannende bezigheid. Daarnaast zijn de knoppen kostbaar.. ik zal je uitleggen waarom.

 

De bessen bevatten ontzettend veel vitamine C, het bloedzuiverende anti-verkoudheid vitamine (200 mg/g in verse bessen). Ook bevat het een hele hoop andere inhoudsstoffen waar je U tegen zegt, maar de knoppen zitten ook bomvol met goed spul. Dat is niet zo gek aangezien er heel veel inhoudsstoffen naar de bladeren en de bessen gaan. In de knoppen vind je onder andere ook vitamine C (100 mg/g in verse knoppen), Flavonoïden (beschermen o.a. tegen vrije radicalen, laat vitamine C beter opnemen) en aminozuren. Het is ontstekingsremmend, helpt bij allergieën, auto-immuunziekten en zelfs bij chronische vormen van verkoudheid, sinusitis (bijholteontsteking). -Wanneer ik de bessen kan oogsten zal ik ook iets schrijven over deze kostbare besjes- (zie bronnen onderin)

 

Om je immuunsysteem een boost te geven is het geen gek idee om wat van de knoppen te snoepen. De takken gooien we dus niet zomaar weg na het snoeien. Het is trouwens heel makkelijk om de zwarte aalbes te vermeerderen. Je kunt een afgeknipt takje zo de grond in steken, zo wordt niets verspild. Alle knopjes worden er netjes vanaf gehaald en bewaard.

Inmaken

Je kunt de knopjes vers van de tak afplukken en eten, maar je kunt ze ook inmaken.

Dit doe je door ze eerst te pekelen voor 24 uur. De verhouding is: 50 gram knoppen, 25 gram zout en 300 ml water. Los het zout op in het water en laat dit mengsel rusten op een koele donkere plek, spoel de knopjes af en maak ze in.

- Op dit moment ben ik ook bezig met een tinctuur van de knopjes. Wat mijn bevindingen hiervan zijn zal ik binnenkort delen.

 

Ingrediënten kappertjes

100 gram knoppen (of op gevoel)

500 ml witte wijnazijn

2 theelepels zout

2 theelepels suiker (optioneel)

2 sjalotten, in ringen

3 tenen knoflook, gesneden en geperst

2 cm  gember in stukjes gesneden

1 eetlepel peperkorrels, gekneusd (ik gebruik de rode)

½ eetlepel mosterdzaad, gekneusd

- Je kunt ook verse kruiden zoals rozemarijn en tijm toevoegen -

(wanneer je minder knoppen hebt kan alles door de helft)

 

Kook het potje of de potjes goed uit in water. Verwarm de azijn, maar laat het niet koken voeg het zout en de suiker toe en roer tot het opgelost is. Nu voeg je alle ingrediënten toe en laat het tussen de 5 en 10 minuten trekken. Vul de potjes met de knopjes en de overige ingrediënten. Sluit de potjes af en zet ze weg voor 4 weken. Wanneer je een potje opent dan kan je hem in de koelkast bewaren voor 2/3 weken.

 

Voor mijn webshop heb ik 20 potjes gemaakt die jij kunt kopen, mocht je geen geduld hebben om het zelf te maken of mij willen supporteren. Je kunt de potjes laten bezorgen of afhalen in Rotterdam.

 

Liefs,

Thirza

 

Bronnen:

De natuurarts van a tot z - gezinsboek voor natuurgeneeswijze en homeopathie

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31454085/

https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/131/ribes-nigrum-bessen-gebruik-in-de-fytotherapie

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.